Новость
Пішов з життя Михайло Юнак...
Дата публикации: 06.12.2018


У ніч з середи на четвер пішов з життя Михайло Юнак, легендарна особистість українського самбо. Йому було 72 роки.

Варто згадати таку знакову подію - перший чемпіонат світу в історії цього виду спорту, який 1973-го прийняв Тегеран. У фінальному поєдинку Юнак зустрівся з монгольським спортсменом Балдоржем. Той, як і Михайло, дістався фіналу без штрафних очок. Зійшовшись в центрі килима, вони міцно потисли один одному руки й, на подив місцевої публіки, обмінятися приятельськими усмішками. Південне сонце пекло немилосердно. Перший чемпіонат світу з самбо проходив на стадіоні, під відкритим небом, тож килим був нагрітий, як сковорідка. Навіть звичні до такої погоди іранські вболівальники жалілися на спеку. Що вже казати про спортсменів, одягнених в щільні самбістські куртки? Але борці не дозволили глядачам нудьгувати.

Поєдинок був напружений, сповнений драматичних колізій, чаша терезів коливалася то в один, то в інший бік. Але поступово все більш очевидною ставала перевага Михайла. Його атакуючі засоби були більш різноманітними. Та й сили, витривалості й вольового настрою під кінець сутички в Юнака залишалося більше. Коли арбітр підняв його руку, іранські глядачі – а вони вболівають дуже пристрасно, навіть коли на килимі «дуелянти» з інших країн – нагородили переможця заслуженими оплесками. Таким чином, Михайло Юнак став першим в історії українського самбо чемпіоном світу!

В його колекції - ще одне світове "золото", а також найвищі нагороди чемпіонатів СРСР. Згодом Михайло Михайлович перейшов на тренерську роботу: не один десяток років очолював жіночу збірну України, спортсменки якої неодноразово перемагали на світовому й європейському рівнях.


Наша самбістська родина сумує і висловлює співчуття рідним і близьким Михайла Михайловича.
Поделиться:
Оставить комментарий
Имя
Текст сообщения
Капча
=>