Аналитика
БЕЗ РЕФОРМ ТРУДНО ОСТАВАТЬСЯ ЛИДЕРОМ
Дата публикации: 15.08.2013
БЕЗ РЕФОРМ ВАЖКО ЗАЛИШАТИСЯ ЛІДЕРОМ
 
За роки незалежності українські самбісти здобули на міжнародній арені більше 1 800 медалей, а гімн нашої держави лучнав на честь переможців понад 150 разів. На останньому чемпіонаті Європи в Італіїї наша збірна посіла друге місце у командному заліку. Однак щоб і надалі зберігати лідерські позиціїї, а також разом з іншими провідними країнами плідно працювати на олімпійські перспективи виду спорту, потрібні нові кроки на організаційному фронті. Про це ми й поговорили з Вадимом Рогачем, який очолює Федерацію самбо України.
 
ПРО НЕОБХІДНІСТЬ НОВИХ ПІДХОДІВ
 
Необхідність реформ – це вимога часу, тим більше, що у нас є позитивний приклад – Міжнародна федерація самбо (ФІАС), - каже Вадим Ігоревич. – До керівництва організації прийшла нова команда, до якої увійшли спортсмени, бізнесмени, професійні менеджери. Вони поставили планку – вивести самбо на якісно новий рівень. 2010 року було розроблено новий регламент, де є жорсткі вимоги до проведення змагань - по арені, суддівству, іншим організаційним моментам. Самбо успішно йде до олімпійської сім’ї, вже підписано угоду між МОК та ФІАС. Таку політику міжнародної федерації підтримують усі країни-лідери, в тому числі й ми.
 
Ми розуміємо, що ФІАС, яка зацікавлена у розвитку самбо загалом у світі (зараз до її лав входять понад 70 національних федерацій), розраховує в першу чергу на провідні країни. Вони мають йти на чолі ескадри, а за ними вже потягнуться інші. Україна – друга за авторитетом самбістська держава в світі, перше ж місце належить Росії. Ми відчуваємо готовність з боку ФІАС підтримувати наші проекти, але вони мають базуватися, так би мовити, на сучасному організаційному грунті. Ми повинні залишатися надійним партером, який комплексно допомагає розвитку самбо, а не обмежується лише тим, що присилає своїх спортсменів на чемпіонати світу та Європи.
 
ПРО ПЕРЕБУДОВУ СИСТЕМИ РОБОТИ
 
Ми зараз по-новому будуємо систему роботи Федерації самбо України. Начебто все у нас останніми роками було нормально: ті ж спортивні результати свідчили про нашу силу. Однак життя на місці не стоїть. І спеціалісти відчули, що всі свої позиціїї можна втратити, якщо не вжити радикальних заходів. Тому ми вирішили оптимізувати кадровий потенціал ФСУ, якщо можна так сказати, вдалися до адміністративної реформи. Було скорочено кількість керівників, склад виконкому. Тепер кожен розуміє, за що він відповідає. Наприклад, у нас з’явилася посада віце-президента з пропаганди та розвитку. Запрацював новий офійціний сайт федерації – сучасний за дизайном та змістовною концепцією, є й інші медійні проекти. Адже ЗМІ – важлива складова у популяризаціїї будь-якого виду спорту. Це чудово розуміє і ФІАС, яка доклала багато зусиль, щоб підняти рівень співпраці з представниками пера та мікрофона: є плідна взаємодія з Міжнародною асоціацією спортивних журналістів (AIPS), у 2013 році регулярні трансляції та репортажі з чемпіонатів Європи та світу показали 16 провідних світових та національних телеканалів, ще більшою була кількість он-лайн трансляцій мережею інтернет.
 
ПРО ІНІЦІАТИВУ РЕГІОНІВ
 
Це і є нашим головним завданням – підняти організаційну ініціативу регіонів. Вони відвикли від чіткої єдиної системи дій. На місцях робота ведеться, і робота чималенька, але це у багатьох випадках розрізнені дії. Ми хочемо зробити якісно новий рівень спілкування в нашій родині самбо, люди мають сміливіше й активніше висловлювати власну точку зору, давати свої пропозиції з різних питань. Я кажу всім тренерам, спортсменвм, суддям, функціонерам: „Ласкаво просимо! Ми готові вас вислухати і зробити певні кроки”. Адже ФСУ – громадська організація, вона має базуватися і керуватися думкою спільноти.
 
Розумію, що декому ще важко перебудувати свідомість у цьому плані, але вже намітилася позитивна тенденція у цьому плані: на нарадах перед змаганнями все більше людей беруть слово, і тепер такі збори відбуваються вже не „для галочки”. Ще один позитивний приклад: восени ми збираємося ухвалити календар заходів на 2014 рік, так уже зараз до нас надходять заявки, щоб ми внесли до розкладу той чи інший турнір. Радує, що і до участі в міжнародних змаганнях люди почали ставитися серйозніше, готуються заздалегідь, а не згадають про це в останній момент.
 
ПРО ВИКОРИСТАННЯ ДОСВІДУ
 
Як можна відкинути тих людей, які принесли славу українському самбо?! Ми жодним чином не кажемо, що когось треба усунути. Досвідчені тренери, судді, спортсмени нам потрібні, вони мають цінний обсяг знань, який допомагає рухатися вперед. Ідеться про те, щоб до досвіду додати свіжу думку молодих людей, які є учнями, послідовниками старших майстрів. У цьому є сенс грамотної зміни поколінь, коли іде спадкоємність. Завжди треба думати про завтра, беручи все найкраще із учора та сьогодні.
 
На щастя, прогресивні люди на місцях розуміють, що перспективну ставку треба робити на молодь. Це підтверджують наші результати на юнацькому та молодіжному чемпіонатах Європи, де було здобуто 26 медалей. Причому робота ведеться по всіх регіонах, немає одного лідера, який би значно випереджав інших. Плідна діяльність іде в Криму, підтримують свій високий рівень Харків, Дніпропетровськ, Донецьк. Зараз у Західній Україні відбувається зміна поколінь, після чого, прогнозую, буде якісний крок вперед.
 
Ми вивчаємо не тільки внутрішню, а й зовнішню ситуацію. Флагманом і прикладом тут, безперечно, є Росія. Там розуміють, що без дитячого спорту нічого не буде. Вони визнали самбо національним видом спорту, а з першого січня нинішнього року його ввели до системи підготовки в загальноосвітніх школах, тепер це – частина уроків фізкультури. А Україна, до речі, теж має всі права, щоб назвати самбо своїм національним видом спорту, адже наші майстри стояли у витоків створення цього єдиноборства.
 
ПРО МОЖЛИВІ ЗМІНИ В ПРАВИЛАХ
 
Із цим аспектом треба поводитися обережно. Я 12 років був суддею, входив до 20-ки найкращих арбітрів світу (зараз цим не займаюся, тому що обіймаю керівну посаду) і знаю, про що кажу. Стосовно спортивного самбо, то тут з правилами гратися важко. Інша справа – бойове самбо, яке вийшло на широку арену 13 років тому, я був одним із тих, хто складав правила цього підрозділу нашого виду єдиноборств. Тут є ще багато перспектив для вдосконалення. Головним завданням було й є те, щоб це не перетворилося в криваву бійку, і, гадаю, нам цієї концепції вдається дотримуватися. Бойове самбо – це видовищна дисципліна, яка вдало працює на популяризацію виду спорту в цілому. Невипадково великі міжнародні форуми – чемпіонати світу й Європи – проводяться комплексно, тобто в їхній програмі три види змагань: чоловіче та жіноче спортивне самбо та бойове.                     
 
САМБО – ПРИКЛАДНА ДИСЦИПЛІНА
 
Багато наших спортсменів є оперативними співробітниками міліції, прикордонної служби, спецпідрозділів. На жаль, останні десять років системна робота якось затухає, невідомо чому. Співпраця є, вона плідна – з тією ж Академією МВС, але масштаби мають бути значно більшими. Хоча свого часу був і наказ МВС про те, щоб внести самбо до програми обов’язкової підготовки працівників патрульно-постової служби, спецпідрозділів. І справа не тільки в тому, що більш практичного єдиноборства з точки зору специфіки діяльності важко знайти – тут є, наприклад, прийоми із затримання злочинця. Цей вид спорту дозволяє правоохоронцям вирішувати цілий комплекс проблем. Самбо готує не просто бійця, спортсмена, а й особистість із певними моральними принципами. У нас традиційно заведено, що для кожного тренера учень – це вихованець у повному розумінні цього слова. Він навчає його не тільки прийомам, а й життєвим принципам, своїм прикладом показує, що треба допомагати один одному. Тренер підтримує спортсмена в особистому житті, в побуті, у навчанні в інституті чи університеті. І коли така людина приходить працювати в силові структури, то вона вже має не тільки технічні вміння, а й моральне розуміння своєї професії. Звичайно, що такого працівника поважатимуть люди і в разі потреби звертатимуться до нього. Спорт має допомагати суспільству – і фізично, і морально. І це теж входить до задач ФСУ. 
 
Поделиться:
24.11.2013 02:17:15 Вася
Бла бла бла
Оставить комментарий
Имя
Текст сообщения
Капча
=>